Kontext

Kunnskap uten handling er like håpløst som handling uten kunnskap.

Hvem blir statsråd i Solberg-regjeringa?

Da var valget overstått, og spekulasjonene rundt hva som skjer nå er i full gang (strengt tatt har de vel aldri gitt seg – mye sultne politiske journalister etter 8 rødgrønne år, tydeligvis). Torbjørn Røe Isaksen påpeker på bloggen sin at det ikke er slik at statsrådskabalen besluttes i åpne seminarer, men at det mest sannsynlig kun er Jensen og Solberg som gjør jobben. Han har heller ikke tro på at dette er noe som gjøres før viktige spørsmål er avklart, for å gjøre politikken mest mulig samkjørt fra starten av.

Det hindrer selvsagt ikke spekulasjonene fra å gå på høygir. Av rein nysgjerrighet har jeg derfor samla inn noen tips fra VG, Dagbladet, VGs leseravstemning, Dagsavisen, og en rekke andre aviser som DN og Aftenbladet med mer spesifikke interesser. Alle snakker om «sentrale kilder i partiene», «svært sannsynlige kandidater», og det vil derfor være interessant å se om noen treffer: Som flere påpeker har Jensen og Solberg flere faktorer å ta hensyn til, som erfaring, interessefelt, geografisk tilknytning, kjønn, fordeling mellom partiene, og eventuelle ønsker om å omstrukturere departementene. Ikke minst geografisk tilknytning er viktige saker i regionale og lokale aviser – alle vil ha en statsråd fra sitt fylke.

statsråder

Vi kan trygt slå fast at enigheten er heller lav, til tross for at det er mange av navnene som sirkulerer om igjen – det er vel tross alt begrenset med politikere som har en kjendisfaktor som gjør slike saker interessante (noe må en jo selge en sak som basically sier «vi spekulerer og intervjuer folk som vi veit ikke vil si noe».

Vi kan også slå fast at Siv Jensens kandidatur som finansminister står sterkt, og at Solberg er ubestridt som statsminister. Bern Høie (H) nevnes oftest som helseminister. Ine marie Eriksen Søreide (H)  kommer opp som utenriksminister. Per Sandberg (FrP) som i Samferdselsdepartementet og Torbjørn Røe Isaksen (H) som arbeidsminister er også gjengangere.

Det er også tydelig at VG ved valget hadde glemt at departementetet for familiespørsmål heter BLD om dagen, ikke Familiedepartementet – men departementet kan jo fort skifte navn, skulle noen føle for det.

Vi kommer tilbake med hvem som hadde det beste anslaget når alt er klart om en to ukers tid.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: